Kommuneplan - Laksøra

29.10.2014 01:59

 

Som en del av dere vet, er jeg og mannen min tilflyttere til kommunen. Da vi laget oss liste over hva vi syntes var grunner for å velge Orkdal, er det et punkt på denne lista som kommer til minnet! Det er orkdalsveien pyntet til jul, med slynger av lys over trehusbebyggelse, sprakende snø under føttene -en slik følelse som man får av å se på Jul i Skomakergata! Banalt kanskje, men tanken på å rusle i et sentrum med butikker og kafeer, hånd i hånd, treffe kjente, ta en kopp kaffe og småhandle var viktig for oss. Etter hvert har lista vår for å bli i Orkdal blitt lenger og lenger. Vi har fantastiske idrettsanlegg, gode og tilgjengelige offentlige tjenester, tilfredsstillende handlemuligheter, yrende kulturliv, full barnehagedekning, arbeidsplasser, gode kollektivtilbud, en motiverende dugnadsånd og fremtredende frivillighet. Og mye mer..

Vi har også fått status som by!! Jeg mener dette forplikter oss til å være svært bevisste på hva som definerer en by. En by er i leksikon definert som et tettbebygd, mer eller mindre avgrenset geografisk område av en viss størrelse og/eller viktighet. Karakteristiske trekk for en by er tett bebyggelse, forholdsvis stor befolkning, et næringsliv dominert av handel, håndverk og administrasjon, begrenset vekt på jordbruk og sentral plassering med hensyn til kommunikasjonsårene i et samfunn. Dette høres ut som en beskrivelse av det området jeg definerer som sentrum i Orkanger. Med utgangspunkt i torvet.

Det vi mangler, er FOLK i sentrum! Derfor har vi gjennom reguleringsarbeidet tidligere i perioden lagt klare føringer eksempelvis på Røhme. Vi har sagt at det skal være næring eller forretning i første etasje i leilighetskompleksene som skal settes opp. Dette for at næringen skal være direkte tilknyttet de områdene der folk bor. Det bor INGEN på Laksøra, og det er ikke planer om at det skal bli boliger der heller… Så hvordan tenker vi å få leietakere inn i de nye boligkompleksene på Røhme, dersom vi åpner for samme type næring eller forretningsvirksomhet utenfor streken? Og hva skjer med boligkompleksene dersom de ikke får leietaker? Blir de bygd likevel? Neppe.

Diskusjonen om Laksøra har i stor grad gått på størrelsen på butikkene som skal komme hit, i stedet for en diskusjon om hva det er de skal inneholde av varesortiment. Jeg mener at det er her vi må være veldig tydelige på hva slags næring vi ønsker innenfor rødstreken, og i det området noen av oss definerer som sentrum av byen Orkanger, og hva som ikke er hensiktsmessig og heller passer utenfor. Jeg mener det er selvsagt at bilbutikker, bensinstasjoner, butikker som inneholder eksempelvis båter, landbruksmaskiner og byggevarer hører til på Laksøra, utenfor sentrum, der du kommer til med bil og der butikkene har bruk for av- og pålessingsplass. Jeg har derimot store problemer med å se hvorfor det er nødvendig å legge varer som interiørartikler, elektro, sportsutstyr, kosmetikk og sjokolade der ute.  

Vi har to kjøpesenter og en handelsgate i Orkdalen der vi finner det vi kan ønske oss av varer. Jeg skal være så ærlig å si at det i min handleportefølje, hører med til de sjeldne tilfellene at jeg handler både bil, båt eller byggevarer samtidig med at jeg tar ukeshandlinga, for ikke å snakke om julegavehandelen… Så JEG ser ikke nødvendigheten av å få tak i disse varene samtidig. Det kan selvfølgelig være at jeg ikke er representativ for flertallet av innbyggerne i Orkdalen, men jeg tror kanskje ikke betraktningen min er så fremmed for de fleste!

Jeg ser derfor ingen grunn til å åpne opp for butikker på Laksøra, som vi like gjerne kan ha innenfor streken! Vi HAR plass til dem innenfor! Så tenker noen at «Ja, men Biltema får ikke plass i handlegata på Orkanger!». Nei det gjør den ikke, men området innenfor rødstreken er mye større enn bare i handlegata i Orkdalsveien. Det går fra elva til E39, og fra Prixen på Orkanger og opp til nye AMFI. Innenfor dette området har vi plass til flere store aktører, bare på Oti sier de at de har plass til minimum ti butikker på 1500kvm. Vi kunne også tenke oss at området som ligger tett opp mot dagens E39, fra Rema og nordover kan være gunstig i forhold til plassering av de kvadratmessig største butikkene. De får til og med gratis reklame langs hovedfartsåren inn til Orkdalen! Kanskje onkel Ola på tur til hytta tenker at han skulle vært innom denne butikken, kjører ned ved AMFI og oppdager at det finnes mer i Orkdalen enn de store kjøpesentrene? Kanskje han i neste omgang legger merke til at han like gjerne kan spise middag her på tur til eller fra hytta, eller at han synes det virker hyggeligere å handle her, enn å stå i en «tretimerskø» på City Syd like før jul?

Drømmerier?? Kan hende, vi vet ikke!! Vi VET ikke nok om hvordan det vil utvikle seg, men vi har klare indikasjoner på hvordan det går hvis vi starter byggingen utenfor sentrum. Eksisterende sentrum avlives og det blir spøkelsesbyer med fortvilte huseiere som sitter med bygg regulert til næring, som ikke får leid ut, og derfor heller ikke klarer utgiftene på byggene sine. Tomme vinduer og lite folk.

Så tenker du kanskje «Ja, men sentrum og Oti er allerede dødt!».  Jeg kan til en viss grad forstå hva det er du mener. Det HAR vært lite aktivitet her sammenliknet med det vi ser på det nye AMFI-senteret. Da skal vi ikke glemme at samtidig med at utbyggingen av AMFI startet, kom det et ønske om reguleringsendring på Laksøra. Mange av aktørene som ønsket etablering ble usikre på om en investering innenfor streken kunne lønne seg, dersom det ble startet etablering av nok et «kjøpesenter» på Laksøra. Disse aktørene KAN ikke unnlate å ta innover seg, med en så stor investering som det er å starte nye butikker, at de kan risikere at det etableres et nytt sentrum i byen vår. Så de sitter på gjerdet og venter! Venter på oss, politikerne, på at vi skal være tydelige på hva det er vi mener. Tydelige på hva slags utvikling det er vi ønsker oss i Orkdalen. Tydelige på at vi følger de plandokumentene vi har lagt til grunn, som vi har gått til valg på. Slik som Orkdal 2040, som legger til grunn rekkefølgebestemmelser i forhold til hvordan vi skal utvikle oss som by og regionssenter. Vi som sitter i kommunestyresalen har vedtatt denne planen, etter nøye utvelgelse av hvordan vi skal prioritere frem mot 2040!

Med dette fratar jeg slettes ikke de eksisterende butikkene i gata ansvaret de selv har til å være nytenkende og konstruktive for videre utvikling! Sentrumsforeninga har en stor jobb foran seg, og de er i gang!! De har allerede gjort mye for å prøve å opprettholde liv i gata! Så sier du kanskje «De kan da pusse opp og fremstå litt mer attraktive!». Det tror jeg at de gjerne vil, men de kan ikke forsvare en slik opprustning uten sikre langtidsleiere i lokalene sine. Allerede er de presset til å senke utleieprisen til det de kan tåle økonomisk, kanskje enda mer, fordi de konkurrerer med store flotte senter, massive kampanjer og en mer synlig beliggenhet. Vi trenger ikke se lenger enn til Fannrem for å få et bilde av hvordan det kan bli! Der ønskes en omregulering til boligformål i næringslokalene i sentrum, fordi lokalene står tomme og slitne i sentrumsbildet.

Er det så kommunens ansvar å beskytte handelsgata? Og OTI? Kanskje ikke!? Men skal vi ha større forståelse for de nye, store aktørene som bruker trusler i media og makt for å få det som de vil, enn de allerede etablerte aktørene som beskyldes for utelukkende tenke på egne investeringer? Jeg synes ikke det! Vi må prøve å sørge for at det vi tilbyr utbyggerne er andre fordeler enn at de ubegrenset får velge HVOR de skal etablere seg. Da tenker jeg på hurtig saksbehandling, klare retningslinjer og forutsigbare reguleringsbestemmelser. Kanskje til og med økonomisk hjelp på veien for å kickstarte utviklingen av den nye byen vår!?

I en drømmesituasjon for meg, kommer det masse nye aktører hit til Orkdalen, og jeg håper at alle får utbytte av investeringene sine. Jeg håper på mange nye arbeidsplasser og tilflyttere til kommunen. Et yrende sentrum der folk møtes til hverdag og fest! Holder vi igjen nå, får vi forhåpentligvis om ti nye år en liknende sak opp igjen, da fordi det har blitt fylt opp innenfor rødstreken! Men inntil da må vi prøve å ikke la oss blende av glansbildene og oppkonstruerte fordeler presentert av sterke utbyggere og pengesterke aktører med økonomiske egeninteresser!

Med vennlig hilsen og håp for fremtidens Orkdal!

Solveig Nærup Sandvik, kommunestyrerepresentant